ALS

Bij een verminderde werking van de slikspier kan TOPS Multi - Start zorgen voor de nodige nutritionele ondersteuning

ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) is een dodelijke zenuw- en spierziekte die 6 mensen op 100.000 treft. De oorzaak van de ziekte is nog niet met zekerheid vastgesteld en bijgevolg is er tot op vandaag geen behandeling of preventiemethode ontwikkeld. De ziekte verloopt progressief, maar de evolutie ervan varieert van persoon tot persoon.

Koppel in gras met fietsen

Wat is ALS?

ALS is een dodelijke zenuw- en spierziekte. Elke beweging van ons lichaam wordt aangestuurd door de hersenen via de zenuwbanen. Bij personen met ALS is de communicatie naar de spieren verstoord en worden prikkels niet goed doorgegeven. Hierdoor werken de spieren na verloop van tijd niet meer zoals het hoort. Met uitzondering van de autonoom aangestuurde spieren (organen, hart, longen,…)  kunnen alle spieren van het lichaam aangetast worden door de ziekte. Een persoon met ALS overlijdt gemiddeld 33 maanden na de diagnose, vaak als gevolg van verlamming van de slik- en ademhalingsspieren.

Man in rolstoel

Symptomen van ALS

ALS tast de spieren aan en veroorzaakt volgende klachten: 

  • Spierzwakte
  • Spraakstoornissen
  • Slikproblemen
  • Kortademigheid
  • Spierkrampen
  • Spieratrofie (krachtsverlies en dunnere spieren)
  • Spasticiteit

 

Waarom TOPS Multi - Start?

Personen met ALS krijgen na verloop van tijd moeilijkheden met kauwen en slikken omdat desbetreffende spieren aangetast worden. Indien de opname van voeding moeilijk is, ontstaat de neiging om minder te gaan eten en drinken. Maar voedsel en vocht zijn net essentieel in het behoud van de levenskwaliteit, niet in het minst voor mensen die aan spierzwakte lijden. Om toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, kan men Tops Multi - Start aanbieden. Deze versterkende maaltijden zijn speciaal ontwikkeld om het slikken te vergemakkelijken. 

 

Door gebruik te blijven maken van deze website, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies bij bezoek aan onze website