CVA

TOPS Multi - Start wanneer slikken moeilijk gaat

Per jaar krijgen gemiddeld 25.000 mensen een beroerte. In de medische wereld spreekt men van CVA of cerebrovasculair accident. Een hoge bloeddruk, diabetes, cholesterol, roken, overgewicht of te weinig beweging zijn factoren die het risico op een beroerte verhogen.

 

Wat is CVA?

Tijdens een CVA wordt een bloedvat in de hersenen afgesloten door een bloedklonter. Hierdoor is er geen bloeddoorstroming meer in dat deel van de hersenen. Dit betekent concreet dat de hersenen niet de nodige zuurstof en voedingstoffen krijgen om goed te functioneren. Wanneer de bloedvoorziening stilvalt, raken de hersencellen beschadigd en na enkele uren zelfs definitief.

Afhankelijk van het deel van de hersenen dat zonder bloed valt, leidt een beroerte onder andere tot spraakproblemen, verlammingen en geheugenstoornissen.

 

Topscare proefpakket

Symptomen van CVA

De overlevingskansen na een beroerte zijn hoger als men snel medische hulp krijgt. Met de FAST test (Face, Arm, Speech en Time) kan je de symptomen gemakkelijk herkennen.

  • Face / gezicht: verlamming aan één kant van gezicht, één van de mondhoeken hangt omlaag.
  • Arm: verlamming aan één kant van het lichaam. Vraag aan het slachtoffer om zijn armen omhoog te doen.
  • Spraak: moeite met spreken of slikken. Laat desnoods een zin herhalen of stel vragen. Daarnaast kunnen ze problemen hebben om mensen te verstaan.
  • Tijd: Probeer te weten te komen hoe lang deze klachten al duren. Als medische behandeling binnen de 3 uur start, is de kans op herstel veel groter.

Andere symptomen zijn: blindheid of wazig zicht uit één of beide ogen, duizeligheid of evenwichtsstoornissen en zeer hevige hoofdpijn.

Waarom TOPS Multi - Start?

In de eerste 3-6 maanden is de kans op spontaan herstel het grootst, waardoor slikproblemen meestal verdwijnen. Personen die na deze periode nog moeilijkheden hebben met slikken, kunnen een chronische dysfagie ontwikkelen. Voor hen kan TOPS Multi - Start soelaas bieden. De maaltijden zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met kauw-en slikproblemen en zijn een volwaardig alternatief voor de broodmaaltijd.   

 

Bestel TOPS Multi - Start

TOPS Multi - Start is dé maaltijdoplossing voor zorgbehoevenden. Om te voorkomen dat maaltijden eentonig worden bieden we TOPS Multi - Start aan in zeven verschillende smaken: banaan, aardbei, abrikoos-appel, speculoos, vanille en chocolade.

Door gebruik te blijven maken van deze website, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies bij bezoek aan onze website