DEMENTIE ALS OORZAAK VAN SLIKPROBLEMEN

TOPS Multi-Start om het genezingsproces te versnellen

Leeftijd is de belangrijkste risicofactor voor het krijgen van dementie. Hierdoor zien we samen met de vergrijzing het aantal mensen met dementie stijgen. De kans dat iemand in zijn leven dementie krijgt,  is 1 op 5. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de ziekte, maar genezing is tot op heden niet mogelijk. Met medicatie kan men in sommige gevallen de symptomen verlichten of het verloop van de aandoening vertragen.

 

Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor een groep van aandoeningen waarbij het functioneren van de hersenen geleidelijk achteruitgaat door het verdwijnen van zenuwcellen en/of verbindingen tussen de zenuwcellen. Er zijn verschillende oorzaken voor dementie en dus ook verschillende vormen van de ziekte. De meest voorkomende vormen zijn de ziekte van Alzheimer, fronto-temporale dementie, vasculaire dementie en dementie bij de ziekte van Parkinson.

 

Jongere man zit bezorgd op bed met oude vader

Symptomen van dementie

De symptomen van dementie treden meestal geleidelijk aan op en verschillen per persoon en per type van de aandoening. De meest voorkomende verschijnselen zijn: geheugenverlies (amnesie), herkenningsstoornissen (agnosie), aangetast taalgebruik (afasie) en moeilijkheden met het begrijpen en uitvoeren van complexe en dagelijkse handelingen (apraxie). Naarmate de ziekte vordert zullen de symptomen duidelijker worden en zullen er ook veranderingen optreden in het gedrag en in de persoonlijkheid. In een later stadium kunnen ook lichamelijke klachten optreden, zoals incontinentie en gewichtsafname.

Oudere vrouw speelt al lachend kaartspel

Waarom TOPS Multi-Start?

Mensen met dementie worden in de loop van hun aandoening meer en meer voedingsafhankelijk. In een later stadium kan er onder andere sprake zijn van voedselweigering, eetlustvermindering en slikproblemen. Bovendien hebben mensen met deze aandoening net een verhoogde nutritionele behoefte. Dit komt doordat zij vaak te maken krijgen met hyperactiviteit, infecties, medicatie en cognitieve uitdagingen. Onze TOPS Multi-Start maaltijden zijn speciaal ontwikkeld met aandacht voor de energiebehoeften van mensen met dementie. Ze hebben een aangepaste textuur om slikproblemen te vermijden en de eethandeling te vergemakkelijken.

Bestel TOPS Multi - Start

TOPS Multi - Start is dé maaltijdoplossing voor zorgbehoevenden. Om te voorkomen dat maaltijden eentonig worden bieden we TOPS Multi - Start aan in zeven verschillende smaken: banaan, aardbei, abrikoos-appel, speculoos, vanille en chocolade.

Door gebruik te blijven maken van deze website, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies bij bezoek aan onze website