ZIEKTE VAN HUNTINGTON

De ziekte van Huntington is in het begin vaak moeilijk te herkennen. De ziekte wordt dan ook meestal pas vastgesteld als het ziekteproces al enige tijd aan de gang is. Er bestaat nog geen medicijn dat de ziekte afremt of geneest. Wel bestaan er behandelingen waarmee bepaalde symptomen van de ziekte onder controle gehouden worden.

Verpleegster met oude man op scantafel

Wat is Huntington?

De ziekte van Huntington is een erfelijke aandoening. Bij personen die lijden aan deze aandoening zullen zenuwcellen in een bepaald deel van de hersenen afsterven. Dit kan zowel lichamelijke als psychische symptomen tot gevolg hebben. De ziekte begint meestal op middelbare leeftijd en treft 1 op 10.000 personen.

 

Persoon neemt hand van oudere vast boven medische documenten

Symptomen van Huntington

De symptomen van de ziekte van Huntington kunnen in verschillende categorieën worden ingedeeld: neuromotorische symptomen, psychiatrische symptomen en cognitieve symptomen. Deze symptomen uiten zich vaak in depressie, onvrijwillige bewegingen, spierstijfheid, verlies van evenwicht, agressie en achteruitgang van het geheugen.  In een later stadium ontstaan slikstoornissen waardoor de patiënt zich verslikt tijdens het eten. Etensresten kunnen zo terecht komen in de luchtwegen en zorgen daar voor ernstige infecties. Aangepaste voeding is dan ook noodzakelijk vanaf een bepaald stadium van de ziekte.

 

Waarom TOPS Multi - Start?

Personen met de ziekte van Huntington krijgen vaak slik- en kauwproblemen. Door de ongecontroleerde inhalatie tijdens het slikken kunnen maaltijden voor hen een echt gevaar zijn. TOPS Multi - Start zorgt ervoor dat het risico op verslikken verminderd wordt en dat personen met de ziekte van Huntington zolang mogelijk een gezonde, evenwichtige maaltijd kunnen nuttigen. Als gevolg hiervan bieden de maaltijden ondersteuning bij het bewaren van een gezond gewicht.

Bestel TOPS Multi - Start

TOPS Multi - Start is dé maaltijdoplossing voor zorgbehoevenden. Om te voorkomen dat maaltijden eentonig worden bieden we TOPS Multi - Start aan in zeven verschillende smaken: banaan, aardbei, abrikoos-appel, speculoos, vanille en chocolade.

Door gebruik te blijven maken van deze website, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies bij bezoek aan onze website