Doorligwonden sneller genezen

Vermindering van mobiliteit kan veroorzaken dat we ons vaak in eenzelfde positie bevinden. Hierdoor is er een verhoogd risico op…

Vermindering van mobiliteit kan veroorzaken dat we ons vaak in eenzelfde positie bevinden. Hierdoor is er een verhoogd risico op doorligwonden. Naast een goede wondheling zijn een verschillende opties om doorligwonden te vermijden. Wij bieden je een paar praktische tips.

Wat zijn doorligwonden?

Door druk-, wrijf- en/of schuifkrachten kunnen er wonden ontstaan. Deze wonden komen vaak voor bij personen die bedlegerig zijn, in een rolstoel zitten of personen die gedurende een lange tijd in dezelfde positie liggen of zitten. De wonden komen vaak voor op drukpunten in het lichaam zoals de stuit, hielen, ellebogen, schouderbladen, heup, enkel en het achterhoofd.

Preventie

Er zijn verschillende mogelijkheden in het voorkomen van doorligwonden. Zo kan een goede lichaamshouding al veel hulp bieden. Ook hulpmiddelen zoals druk reducerende kussen en matrassen kunnen ervoor zorgen dat er niet te veel druk wordt waargenomen op de drukpunten in het lichaam. Een kussen kan er ook voor zorgen dat de hielen gaan ‘zweven’.

Voeding

Niet enkel de lichaamshouding en een goede wondheling zijn van het belang bij het bestrijden van doorligwonden, ook moet er voldoende aandacht besteed worden aan de voeding. Een slechte voedingstoestand is namelijk één van de risicofactoren bij mensen met doorligwonden.

Wanneer wij herstellend zijn na een operatie, een grote wonde hebben, ziek zijn,… heeft het lichaam steeds een verhoogde behoefte aan energie om ons zo snel mogelijk te genezen.

Tips:

  • Eet op regelmatige basis kleine porties, zo zal u energie-inname toch groot zijn en heeft u niet steeds het gevoel dat u teveel heeft gegeten.
  • Eet meer vetrijke producten (kies voor volle melkproducten, smeer voldoende boter, voeg room toe aan gerechten,…)
  • Eet voldoende vlees, vis, eieren en melkproducten.
  • Drink elke dag min. 1,5l water.
  • Eet dagelijks voldoende fruit en groenten.

De TOPS Multi-Start draagt bij aan al deze factoren. Het is een vervanger voor de broodmaaltijd met een hoge energie- en eiwitinhoud. Verkrijgbaar in 6 verschillende smaken om voldoende te variëren.

Bestellen kan je hier.

Auteur: Marie Peeters, Tops Nutrition for Care Diëtiste

 

Door gebruik te blijven maken van deze website, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies bij bezoek aan onze website