DYSFAGIE, ALS SLIKKEN MOEILIJK IS.

TOPS Multi - Start werd speciaal ontwikkeld voor zorgbehoevenden waarbij het slikken en kauwen moeizamer gaat en die nood hebben aan ondersteuning.

Dysfagie wordt vaak niet onmiddellijk herkend. Mensen passen zich immers onbewust aan hun mogelijkheden aan. Als het slikprobleem toeneemt kan men best de hulp inschakelen van een specialist. Een logopedist of NKO-arts kan de oorzaak van het slikprobleem aanpakken en een diëtist kan hen vervolgens op weg helpen met het aanpassen van de voeding.

Arts onderzoekt binnenkant neus patient

Wat is Dysfagie?

Slikken is een complex proces waarbij spieren in de lippen, wangen, tong, gehemelte, kaken en keel worden gebruikt. Als dit proces verstoord wordt, kan u problemen ondervinden bij het slikken. De wetenschappelijke term voor slikstoornis is dysfagie. De oorzaken voor dysfagie zijn zeer uiteenlopend. De aandoening kan veroorzaakt worden door spierziekten, aandoeningen aan het zenuwstel, beroertes, kanker, ouderdom, medische behandelingen zoals een operatie en neurologische aandoeningen.

 

Jonge vrouw kijkt zonder eetlust naar kom voor zich

Symptomen van Dysfagie

Slikproblemen kunnen leiden tot verstikking, aspiratie, luchtwegeninfecties, gewichtsverlies, ondervoeding en uitdroging. Symptomen van dysfagie zijn: hoesten tijdens het eten, verslikken, keelpijn bij slikken, gevoel van krop in de keel, aspireren van eten en vermageren. Problemen bij het slikken zorgen vaak voor veel hinder en kunnen leiden tot sociaal isolement. 

 

Waarom TOPS Multi - Start?

Meestal kiezen mensen met dysfagie voor zachte voeding of voor het mixen van hun voedsel en indikken van hun vloeistoffen om het slikken te vergemakkelijken. Deze methode garandeert echter niet dat er slikveilig kan gegeten worden omdat er subjectief moet worden ingeschat wat de juiste dikte is. Bovendien is het erg moeilijk om deze dikte en textuur telkens te recreëren. Daarnaast kunnen deze shakes vaak niet als volwaardige maaltijd worden beschouwd vanuit een nutritioneel oogpunt. TOPS Multi - Start maaltijden daarentegen bieden een volwaardige vervanging voor de broodmaaltijd. De textuur en dikte van onze maaltijden hebben een wetenschappelijk onderbouwde basis en zijn speciaal ontwikkeld om de slikact te ondersteunen.

Bestel TOPS Multi - Start

TOPS Multi - Start is dé maaltijdoplossing voor zorgbehoevenden. Om te voorkomen dat maaltijden eentonig worden bieden we TOPS Multi - Start aan in zeven verschillende smaken: banaan, aardbei, abrikoos-appel, speculoos, vanille en chocolade.

Door gebruik te blijven maken van deze website, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies bij bezoek aan onze website