IDDSI (International Dysphagia Diet Standardisation Initiative)

Instellingen zijn vaak genoodzaakt maaltijden in te dikken en te mixen. Op deze manier kunnen personen met dysfagie toch van…

Instellingen zijn vaak genoodzaakt maaltijden in te dikken en te mixen. Op deze manier kunnen personen met dysfagie toch van een aangename maaltijd genieten. Over de dikte van de maaltijden heeft men echter geen informatie en dit houdt in dat er nog steeds een hoog risico op verslikking is.

Hier kan IDDSI hulp  bieden. IDDSI bestaat uit een groep van hulpverleners die zijn samengekomen om een standaard te bieden voor de dikte en viscositeit van een maaltijd. Deze standaard hebben zij speciaal ontwikkeld voor mensen met dysfagie.

Om de dikte van een maaltijd te bepalen heeft IDDSI een specifieke methode ontwikkeld. Deze methode maakt het mogelijk om op een eenvoudige manier iedere maaltijd te testen die wij voorschotelen aan een patiënt of bewoner. Op deze manier kunnen we verslikken tot een minimum herleiden.

Ook bij Tops Nutrition For Care zijn de maaltijden getest met de IDDSI methode. Wij hebben vastgesteld dat onze Tops Multi-Start maaltijden geschikt zijn voor personen met het IDDSI niveau 3-7.

Auteur: Marie Peeters, diëtiste 

 

Door gebruik te blijven maken van deze website, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies bij bezoek aan onze website