Slikproblemen bij spierziekten

Slikproblemen zijn een bekend verschijnsel bij spierziekten (o.a. MS, Parkinson, ALS, Huntington), en komen zowel bij kinderen als bij volwassenen…

Slikproblemen zijn een bekend verschijnsel bij spierziekten (o.a. MS, Parkinson, ALS, Huntington), en komen zowel bij kinderen als bij volwassenen voor. De mate waarin men getroffen wordt door slik- en kauwproblemen hangt af van de ziekte en verschilt sterk van persoon tot persoon. De ene persoon wordt er nauwelijks door gehinderd en de andere net heel veel.

Beginnende slikproblemen worden vaak niet meteen herkend. De mens past zich immers onbewust aan zijn mogelijkheden aan. De maaltijd kan bijvoorbeeld langer duren, het lukt niet meer om te praten terwijl men een hap voeding in de mond heeft of men hoest regelmatig tijdens het eten. Als het slikprobleem toeneemt, kan men beroep doen op een logopedist, die zal onderzoeken of slikken nog veilig is. Vaak gebeurt dit in samenwerking met de NKO-arts, die de slikbeweging in beeld kan brengen (FEES onderzoek). Tot slot kan de diëtist hulp bieden bij het aanpassen van de voeding door een correcte calorieberekening te maken, afhankelijk van de ernst van de problematiek.

Slikproblemen dienen zo snel mogelijk behandeld te worden aangezien het op termijn kan leiden tot andere ernstige problemen zoals luchtweginfecties, verslikken, longontstekingen en/of ondervoeding.

In mijn praktijk als zelfstandig logopediste adviseer ik de TOPS Multi-Start maaltijden bij patiënten die te kampen hebben met gewichtsverlies en een vertraagde slikwerking zoals bij de ziekte van Parkinson, ALS en Huntington. Door het gebruik van de maaltijden merk ik bij mijn patiënten op korte termijn een gewichtsstabilisatie en bij sommige personen zelfs na enkele maanden een gewichtstoename. De personen zelf ervaren de TOPS Multi-Start maaltijden als vers en smeuïg.

 

Auteur: Ann Boeckx, logopediste

 

Door gebruik te blijven maken van deze website, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies bij bezoek aan onze website